אנשים המיומנים באמפתיה יכולים לחוש ולהבין טוב יותר אחרים. כמו כן, נאמר לא מעט שאמפתיה דרך מעולה לשיפור מערכות יחסים.
אמפתיה עוזרת לנו לראות דברים מנקודת מבט של אדם אחר. להזדהות עם הרגשות שלו ולבנות מערכות יחסים חזקות יותר – בעבודה, בלימודים ובחיים האישיים.
"הצורה הגבוהה ביותר של היכרות עם האחר היא אמפתיה. שכן היא מחייבת אותנו להשעות את המחשבות והאגו שלנו ולחיות בעולם של האחר" – אפלטון
מה זה אמפתיה?
אמפתיה זו היכולת לחוות ולהבין מה אנשים אחרים מרגישים. לראות את הדברים מנקודת המבט שלהם. זה לשים את עצמנו במצב בו האדם האחר נמצא בזמן ששומרים על אבחנה ברורה בין הרגשות והפרספקטיבה שלכם ושל האחר.
פעולה זו של לשים את עצמנו בנעליו של אדם אחר עשויה להוביל אותנו לפעול בחמלה כלפיו. ולרצות לשפר את מצבו. היכולת שלנו להרגיש את האחר חיונית למערכות יחסים בריאות ולתקשורת. קשה לדעת איך להתייחס לאחרים אם אנחנו לא יכולים להתחבר לרגשות שלהם.
איך אמפתיה עובדת במוח שלי?
התבוננות בסבלו של מישהו אחר יכולה לעורר תחושה עמוקה של מצוקה ועצב – כמעט כאילו זה קורה לנו.
במהלך 20 השנים האחרונות הצליחו מדעני מוח להצביע על כמה אזורים ספציפיים במוח האחראים לתחושת החיבור לאחר.
בצפייה בכאב או בשמחה של מישהו אנחנו לא מפעילים רק את קליפת המוח החזותית אנחנו גם מפעילים אזורים במוח החווים כאב או שמחה. אנחנו מפעילים את הרגשות והתחושות שלנו. כאילו הרגשנו את מה שהאדם שצפינו בו מרגיש.
התבוננות בפעולה או בחוויה רגשית של אדם אחר מעוררת חלקים מאותן רשתות עצביות האחראיות לביצוע פעולות אלו אלו אצל האדם המתבונן וגורמות לו לחוות את הרגשות הללו ממקור ראשון.
בפועל, כשאתם עדים למצבים רגשיים של אחרים אתם למעשה משכפלים את המצבים האלה בתוך עצמכם כאילו אתם בנעליים הרגשיות שלהם, לכן הביטוי: "להיכנס לנעליים של האחר".
מכאן מגיעה האמרה: אמפתיה דרך מעולה לשיפור מערכות יחסים.
המחקר מסביר שיכולת זו להרגיש חוויות של אחרים בצורה כל כך חיה יכולה להוביל אותנו לנקוט בצעדים פרו-חברתיים כדי להפחית את הכאב שלהם. ולכן זהו מנגנון שתורם להישרדות הקבוצה.
מה זה אומר להיות אדם אמפתי?
כשאתם אמפתיים, אתם יכולים לחוש את הרגשות של הסובבים אותכם. אתם, הלכה למעשה, יכולים להרגיש את מה שהם מרגישים כאילו אלה הרגשות שלהם הם שלכם. באופן אינטואיטיבי, אתם מסוגלים לראות את העולם דרך העיניים שלהם ולחלוק את נקודת המבט שלהם.
אתם לא בהכרח חייבים להסכים עם נקודת המבט של אדם אחר. אתם לא בהכרח חייבים להסכים עם הבחירות שכל אדם עושה. אולם אתם כן מבינים אותו. היכולת הזו להבין את האחר היא עוצמתית בעבודה ובחיים האישיים.
מה קורה כשאנחנו אמפתיים?
- אנחנו הופכים להיות מאסטרים בהקשבה! אתם מסוגלים להקשיב ללא תגובה ולתת לאדם שמולכם להרגיש בטוח איתכם.
- אתם מבינים את הצרכים של האחרים. איפה שאחרים נאבקים על מילים, נראה שאתם מוצאים את המילים הנכונות ואת הטון הנכון.
- אתם עוזרים לאנשים לבטא את רגשותיהם – לעצמם וגם לאחרים.
- אתם עוזרים להם לתת קול לחיים הרגשיים שלהם.
מכל הסיבות הללו, אמפתיה דרך מעולה לשיפור מערכות יחסים.
הכי טוב לתרגל אמפתיה. לחצו על הקישור כדי לתרגל אמפתיה: תרגול אמפתיה.
האם אתה אדם אמפתי?
אתם עשויים לחוש אמפתיה גם לאנשים שאינכם מכירים. לדוגמה, אם תראו מישהו יושב לבד במסיבה, יש סיכוי שתחוו את הבדידות שלו ואולי תגשו ותדברו איתו. אם אתם שואלים את עצמכם האם אתם אמפתיים, אז הנה כמה סימנים המעידים על כך. אם אתם:
- אנשים באים להתייעץ איתכם.
- לעתים קרובות אנשים מספרים לכם את הבעיות שלהם.
- אתם מתקשים להציב גבולות במערכות היחסים שלכם.
- לעתים קרובות אתם חושבים על איך אנשים אחרים מרגישים.
- מקשיבים באמת למה שיש לאחרים להגיד.
- אתם טובים בהבנה של איך אנשים אחרים מרגישים.
- מנסים לעזור לאחרים שסובלים.
- יודעים שמישהו לא כנה איתכם.
- לפעמים אתם מרגישים סחוטים או מוצפים במצבים חברתיים.
- אכפת לכם מאוד מאנשים אחרים.
אמפתיה ונוירוני מראה
לאמפתיה יש שורשים עמוקים בהיסטוריה האבולוציונית שלנו.
דמיינו שאתם חוזרים הביתה ומגלים שבן או בת הזוג חולים. אתם מייד מרגישים את המצוקה שלהם. אם חבר משתף אתכם בכך שהוא כועס על הדרך שבה המנהל שלו דיבר, סביר להניח שתשתתפו בתחושת התסכול שלו. אמנם לא תמיד נוכל לפתור את הבעיה שלהם. אולם אנחנו יכול להרגיש את הכאב שלהם.
מדענים מצאו שניתן לייחס אמפתיה לאזורים שנקראים נוירוני מראה., תאים במוח שנורים כאשר אנו צופים במישהו אחר מבצע פעולה. התאים האלה במוח שלנו מגיבים כמעט באותה צורה שמגיבים אם היינו מבצעים את הפעולה הזו בעצמנו.
מחקרים מראים עדויות לבסיס גנטי לאמפתיה. מחקרים גם מצביעים על כך שאנשים יכולים לשפר את היכולות האמפתיות הטבעיות שלהם.
אמפתיה אצל ילדים
אמפתיה בתינוקות. מחקרים על תינוקות מראים שכבר בגיל קטן תינוקות מונחים על ידי כוונות אמפתיות. תינוקות מסוגלים לפעול ממקום אמפתי אפילו לפני שהם בני 18 חודשים. לדוגמא בניסיון לחזק הורה. מחקרים מראים שהורים שמקדמים ומדגימים אמפתיה לתינוקות שלהם מגדלים ילדים אמפתיים יותר.
איך אמפתיה משפיעה על מערכות היחסים שלך?
היכולת לשדר תמיכה ולהיות בהקשבה לבן זוג, קרוב משפחה או חבר חיונית ליצירת קשרים חיוביים.
האמפתיה מסייעת לנו להעמיק את הקשר עם אדם אחר. לגרום לו להרגיש שהוא משמעותי ובאמצעות הקשבה עמוקה ושפת גוף לסייע להתחבר לרגשותיו.
אמפתיה משמעותית לא רק כשיש קושי. כשהילד שלכם מתלהב ממשהו, אתם ממש מרגישים את השמחה שלו. כאשר חבר שלכם שמח, אתם יכולים להרגיש שמחה אצלכם.
אמפתיה: דרך מעולה לשיפור מערכות יחסים – כשאנחנו מתחברים למחשבות ולרגשות של חברים ואהובים, והם מתחברים לאלה שלנו מערכות היחסים הופכות למשמעותיות עוד יותר.
כיצד אמפתיה חיובית מועילה למערכות יחסים רומנטיות?
תרגלו אמפתיה במערכות היחסים שלכם. במערכות יחסים בריאות, אנשים מצפים מבני הזוג שלהם להיות וגם להזדהות איתם כשהם מתמודדים עם קשיים או מאבקים אישיים. אמפתיה מסייעת מאוד לתת את התחושה הזו.
היכולת להזדהות עם בן הזוג בזמנים טובים עשויה להיות חשובה לפחות באותה מידה.
במחקר שנעשה על מערכות יחסים זוגיות, נמצא שגילוי אמפתיה לרגשות חיוביים של בן הזוג היה מועיל פי חמישה לשביעות רצון ממערכת היחסים מאשר רק הזדהות עם הרגשות השליליים שלו.
אמפתיה מפחיתה שחיקה:
אמפתיה עוזרת להפחית שחיקה. הסיבה לכך היא שהאמפתיה מאפשרת תקשורת ושיתוף פעולה יעילים יותר. גם בסביבות עבודה קשות.
אמפתיה מניעה אותנו להתנהגות פרו-חברתית. כלומר אמפתיה מניעה אותנו לנקוט בפעולות שמשפרות את חייהם של אחרים ואת אלה שלנו. פעולות אלו עשויות לכלול כל דבר, החל מתרומה לארגון צדקה ועד עידוד חבר לבקש עזרה, או פשוט לנחם מישהו בחיבוק.
בנוסף אמפתיה עוזרת בהפחתת העוצמה של קונפליקט. לדוגמה אם אתם בוויכוח מר עם עמית לעבודה, אז הזדהות והבנת נקודת המבט שלהם יכולה למנוע מאיתנו להיות ביקורתיים מדי או להגיב בצורה פוגענית ומיותרת. ברגע שיש לנו הבנה טובה יותר של נקודת המבט של מישהו אחר, קל יותר לעבור להצעת פשרה.
איזה סוגי אמפתיה קיימים?
חוקרים נוטים לזהות שני מרכיבים של אמפתיה: אמפתיה רגשית ואמפתיה קוגניטיבית.
אמפתיה רגשית
זו היכולת להרגיש את מה שאחרים מרגישים. לדוגמה אם בן או בת הזוג שלך לחוץ ועצוב, אתם יכולים לחוות בעצמכם את הרגשות האלה. ואם חבר הוא עליז ואופטימי, אתה עשויים למצוא את עצמכם מחייכים.
אמפתיה קוגניטיבית
זו היכולת הרציונלית לזהות ולהבין את מצבו הנפשי של אדם אחר. אמפתיה קוגניטיבית נותנת לנו הבנה לגבי נקודת המבט של האדם האחר. לדוגמה אם אתה יכולים לדעת שחבר מרגיש חסר אונים, אתם לא תופתעו מהתפרצות פתאומית שלו.
שני מרכיבים אלה של אמפתיה מפעילים רשתות עצביות שונות במוח. לכן יכול להיות במצבים מסוימים שתהיה אמפתיה קוגניטיבית גבוהה אולם אמפתיה רגשית נמוכה ולהיפך.
כיצד להעלות אמפתיה?
כלל 1 תרגלו את כישורי ההקשבה שלכם
כישורי הקשבה טובים עם יכולת לפנות מקום רגשי בתוכנו לאחר הם חלק חיוני בבניית אמפתיה. הכוונה היא להקשיב בקשב רב ולא בהעמדת פנים עד שתבינו גם רגשית וגם קוגניטיבית את מצבו, השקפותיו ורגשותיו של האדם.
כלל 2 הסירו חסמים המונעים ממכם להקשיב
חשוב לזהות ולהסיר חסמים להקשבה. לדוגמא אם אתם לחוצים, יהיה לכם קשה יותר להתמקד באדם האחר. לכן חשוב להיות מודעים ולהתייחס לגורם הלחץ לפני שנמשיך את השיחה. ריבוי משימות הוא מחסום נפוץ נוסף להקשבה פעילה. הניחו את הטלפון והפסיקו את כל מה שאתם עושים כדי שתוכלו להעניק לאדם האחר את תשומת הלב המלאה שלכם. זה חשוב במיוחד בזמן חילוקי דעות או כשמדובר בנושאים רגישים ומורכבים.
תרגלו! הסרת חסמים ונוכחות בהווה באמצעות לחיצה על הקישור: מודעות פתוחה.
כלל 3, אל תפריעו לאדם שמדבר
אל תפריעו לאדם שמדבר אלא היו בהקשבה. כשאתם מפסיקים אנשים,, אתם לא רק מפריעים להלך המחשבה שלהם, אלא אתם גם מסתכנים באי הבנה של הנקודה שהם ניסו להעלות. בנוסף, אם אתם מנסחים את המשפט הבא שלכם בזמן שהאדם השני עדיין מדבר, אתה לא מקשיבים באותו הרגע.
כלל 4, אל תהיו שיפוטיים
אם אתם יודעים שאתם לא מסכימים עם מישהו, אתם עלול למצוא את עצמכם מתנגדים בתוך עצמכם לדבריו בזמן שהוא מדבר. אולם עדיף להקשיב בראש פתוח. אל תבקרו מיד או תטילו אשמה בזמן שהאדם מדבר. עשו מאמץ אמיתי להבין מאיפה הם מגיעים.
כלל 5, תנו לאדם השני את התחושה שאתם שם בשבילו
תנו לאדם השני לדעת שאתם מקשיבים. רמזים לא מילוליים, כגון:
- שמירה על קשר עין.
- הנהון ראש
- אמירה כמו "אה-הא" מהיר
יכולה להעביר את התחושה הזו. תנו לאדם השני לדעת שיש לו את תשומת הלב שלכם. אתם מזמינים אותם להמשיך לשתף בדרך הזו. אם תיראו כאילו אתם שאתם חולמים בהקיץ או חושבים על משהו אחר, הדובר עשוי לקחת זאת כסימן שלא אכפת לכם.
כלל 6, תנו משוב
אם אתם חושבים שאולי לא שמעתם או הבנתם משהו לא נכון, הציגו כמה שאלות המשך. לאחר מכן האדם יכול להבהיר את עמדתו במידת הצורך.
כלל 7, למדו לקרוא שפת גוף
הקשבה היא לא רק קבלת מסרים מילוליים. אנשים גם מעבירים מידע על מצבם הרגשי באמצעות סימני גוף לא מילוליים. היכולת לקרוא שפת גוף שימושית בכל מיני מצבים חברתיים. אולי יש לכם חבר שאומר לעתים קרובות, "אני מסתדר", אבל אתם יכולים להבחין לפי הבעת פניו שמשהו לא בסדר.
לעתים קרובות אנשים מעבירים מסרים באמצעות הַבָּעַת פָּנִים,
- חיוכים מהוססים והבעות פנים אחרות כל אלה יכולים לשדר מצב רוח.
- מבט עיניים. עיניו של אדם יכולים לספר לכם איך הוא מרגיש. עפעפיים נפולים עשויים לרמוז שהאדם עייף או רגוע.
- קוֹל. הטון הקולי של אדם יכול לומר לכם אם הוא צוחק או רציני. המהירות שבה אדם מדבר מדבר יכולה לשדר ביטחון עצמי או עצבנות.
- יְצִיבָה. כתפיים נוקשות ומתוחות עשויות להעיד על חשש. כתפיים רפויות ויציבה רפויה עשויים להיות סימן לכך שהאדם רגוע או משועמם.
- מחוות. חוסר בתנועות ידיים עשוי להעיד על ביישנות או אי נוחות. מישהו שמרגיש נוח וידידותי עשוי להשתמש בידיים שלו יותר. המהירות והעוצמה של המחוות יכולות גם לשדר תוקפנות או התרגשות.
חפשו רמזים לא מילוליים כדי להרגיש ולהבין טוב יותר מה האדם השני אומר. במצבים שבהם שפת הגוף אינה תואמת את מה שנאמר, ייתכן שתצטרכו להתאמץ יותר כדי להבין איך האדם האחר מרגיש.
כלל 8, היו מודעים לשפת הגוף שלכם
זכרו שהסימנים הלא מילוליים ושפת הגוף שלכם, גם מעבירים מסרים לאנשים סביבכם. אם אתם יושבים עם ידיים שלובות מסיטים את המבט מהאדם השני, הם עשויים לקחת את זה כסימן שאתם לא רוצה לדבר.
אם אתם רוצים לעודד את האדם להיפתח ולשתף אתכם, השתמשו ברמזים חיוביים, כגון חיוך עדין וקשר עין נינוח, כדי להקרין חום.
איך תיישמו אמפתיה בעבודה כדי להצליח
דרך יעילה ומועילה לפתח אמפתיה היא להשתמש בה כל יום בעבודה.
הצטרפו אלינו לסדנה ליצירת אמפתיה ואמון בעבודה.
מספר כללים כיצד ליישם אמפתיה בעבודה כדי להשיג מטרות:
כלל 1: השתמשו ביכולות האמפתיה שלכם בכל הזדמנות
מכיוון שאתם מסוגלים לדעת איך אחרים מרגישים, סביר להניח שאתם יודעים מה עומד לקרות ואיך האדם הולך להתנהג לפני שזה קורה.
למרות ש האינטואיציה שלכם עשויות להיראות לפעמים כלא יותר מ"הנחת עבודה", שימו לב אליה באופן מודע. היא עשויה להתברר כנכס יקר ערך.
כלל 2 היו מודעים
היו מודעים לרגשות של אחרים, אתם מסוגלים להיות מודעים למצב הרגשי בחדר ולמצב הרגשי של הנוכחים בחדר. השתמשו בכישרון הזה כדי ליצור גשר של הבנה ותמיכה הדדית לנוכחים בישיבה. האמפתיה תהיה משמעותית במיוחד בזמנים קשים מכיוון שהפגנת הדאגה שלכם תבנה נאמנות.
כלל 3 הובילו באמפתיה
פעלו במהירות ובתקיפות כאשר אחרים מתנהגים בצורה שאינה בריאה עבור עצמם או עבור אחרים. עודדו הקשבה ופתיחות בחדר הישיבות.
איפה ואיך אפשר לתרגל אמפתיה?
אם הגעת עד לכאן תשאיר פרטים והצטרף אלינו.
לאחד הקורסים שלנו של מדיטציה. באמצעות לחיצה על הקישור. יוסי בן אשר מנחה הקורסים ייסד את המרכז למיינדפולנס ומדיטציה במכללת סמינר הקיבוצים ועובד עם ארגונים מובילים כמו משטרת ישראל, חברת חשמל, משרד החינוך, חברות סטארטאפ ועוד. יוסי הוא מבכירי מורי מדיטציה בארץ ובעולם.